Równanie zespolone
Agnieszka: Znaleźć wszystkie liczby zespolone spełniające równanie:
z=4√−1+i
Rozwiązania przedstawić w formie trygonometryczne i sporządzić rysunek.
Czy ktoś pomoże mi to rozwiązać? Niecierpię zespolonych ☹️
30 sty 15:15
Agnieszka: Pomocy!
30 sty 15:25
PW:

Ja też nie cierpię.
| 3 | |
Widać, że arg(−1+i) = 135° = |
| π, |−1+i|=√12+12=√2. |
| 4 | |
Wobec tego rozwiązaniami są liczby:
| 3 | | 3 | |
21/8(cos |
| π+isin |
| π), |
| 16 | | 16 | |
| 11 | | 11 | |
21/8(cos |
| π+isin |
| π), |
| 16 | | 16 | |
| 19 | | 19 | |
21/8(cos |
| π+isin |
| π), |
| 16 | | 16 | |
30 sty 15:47