Obliczyć macierz odwrotną
Olka: Wykorzystując twierdzenie Cayleya Hamiltona obliczyć macierz odwrotną:
1 0 − 1
A=0 1 2
0 0 − 2
30 sty 14:36
Olka: I dla tej samej macierzy obliczyć eA.
Proszę o pomoc!😊
30 sty 14:42
jc: Sprawdź, że
A
2 + A − 2I = 0
(w odgadnięciu może pomóc fakt, że wielomian minimalny dzieli wielomian charakterystyczny).
| | 1 | |
Stąd A(A+I)=2I, A−1= |
| (A+I). |
| | 2 | |
e
A później (lub ktoś inny).
30 sty 14:53
Mariusz:
Macierz odwrotna
(1−λ)
2(−2−λ)=0
(1−2λ+λ
2)(−2−λ)=0
(−2+4λ−2λ
2−λ+2λ
2−λ
3)=0
−λ
3+3λ−2=0
2=3λ−λ
3
30 sty 14:57
Olka: Dzięki, a eA ktoś ogarnia?
30 sty 14:59
jc:
e
tA=e
tM + e
−2tN
M+N=I
M−2N=A
Podstaw M, N do pierwszego wzoru, a jak bardzo chcesz połóż t=0 i będziesz miała e
A.
30 sty 15:01