matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zespolone rownanie
Tom:
W ciele liczb zespolonych rozw rownanie z
3
= (2z−1)
3
30 sty 14:33
PW:
z
(
)
3
=1
2z−1
Liczby postaci
z
2z−1
stanowią więc pierwiastek trzeciego stopnia z 1 − rozwiązania znamy, są to
−1+i
√
3
−1−i
√
3
ω
0
=1, ω
1
=
, ω
2
=
.
2
2
Wystarczy więc policzyć "z" gdy
z
z
−1+i
√
3
z
−1−i
√
3
=1 lub
=
lub
=
.
2z−1
2z−1
2
2z−1
2
30 sty 15:20