funkcje
Durek: W jednym układzie współrzędnych naszkicuj wykresy funkcji 𝑓(𝑥)= −2𝑥+10
oraz g(x) = 5x2 + 4x − 1, zaznacz obszar ograniczony przez 𝑓 i 𝑔,
wyznacz współrzędne punktów przecięcia i wyznacz zbiór tych
argumentów,dla których wykres 𝑓 leży poniżej 𝑔.
Jak się za to zabrać? Narysowałem wykres i nie wiem jak rozwiązać dalszą część zadania.
Proszę o pomoc
30 sty 14:06
Jerzy:

Najpierw znajdź punkty przecięcia , czyli rozwiąż równanie: 5x
2 + 4x − 1 = −2x + 10
30 sty 14:09
Durek: Ok, mam. I co potem?
30 sty 14:27
Jerzy:
Określ przedział, w którym wykres prostej ( niebieski) leży nad wykresem zielonym.
30 sty 14:29
Durek: a to się odczytuje z wykresu czy jakoś oblicza?
30 sty 14:33
Mila:

Obliczamy:
−2x+10≥5x
2+4x−1
5x
2+6x−11≤0
Δ=256
P=
−115∫
1((−2x+10−5x
2−4x+1) dx=
Licz dalej sam
30 sty 18:37
Jerzy:
A do czego tutaj potrzebna jest całka oznaczona ?
30 sty 18:47
Mila:
Z rozpędu napisałam
30 sty 19:58