Nierówność
Satan: Mam za zadanie dobrać dodatnie s, t i wymierne C tak, aby zachodziła nierówność dla każdego n ∊
ℕ:
| | (√n10 + 8n7 −n5)s | |
C ≤ |
| ≤ 18C |
| | (√n8 + 3n7 − n4)t | |
Czy najlepszym sposobem w tym przypadku będzie dobrać s i t tak, by ciąg był zbieżny do granicy
właściwej i potem skorzystać z tego, że skoro jest zbieżny, to jest ograniczony i potem mając
s i t wyznaczyć C?
30 sty 14:01
Satan: Podbijam
30 sty 23:15
Adamm:
licznik zachowuje się jak n2s
mianownik zachowuje się jak n3t
więc chcemy by 2s = 3t
to weźmy s = 3, t = 2
30 sty 23:56
Satan: Jak zauważyłeś, że licznik się zachowuje w taki sposób, a mianownik w taki? Rozwiązałem tak
samo, to znaczy s = 3 i t = 2, bazując na tym, co napisałem, ale widzę, że można bez
rozpisywania do tego dojść
31 sty 00:05
Mariusz:
Myślę że aby to zauważyć wystarczy przekształcić wzór skróconego mnożenia
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
31 sty 04:11