burza mozgow :P: funkcja : f(x) = 2/x
Oblicz dla jakich argumentow funkcji f osiaga wartosc √2
16 lis 16:57
aaaaaaaaaa: √2 = 2/x | razy x
√2x=2 | : √2
x= 2/√2
trzeba usunąc niewymierność pomnozyc przez √2
16 lis 17:08
yeti: Jaka burza

?


zał. x≠ 0 --- to podstawa




!

f(x) =
√2 więc
√2 = 2/x czyli x = 2/
√2
2
√2
x= -------- =
√2 ( usunieta niewymierność

kp


2
16 lis 17:08
burza mozgow :P: Ja.

wlasnie mi wychodzilo cos podobnego.

A ta burza to z przymruzeniem oka
oczywiscie , wiedzialam ze to nie jest jakies skomplikowane, no ale sie zacielam w
pewnym momencie

.
16 lis 17:11
yeti: Już sie odcięłaś

?

tak to w tej matmie nieraz bywa

!
16 lis 17:15