x | ||
Mam całkę ∫arctgx dx, dałem ją przez części i mam xarctgx −∫ | dx. | |
1+x2 |
f'(x) | 2x2 | |||
Skorzystałem ze wzoru | dx= ln (f(x))+C i mam xarctgx −∫ | . | ||
f(x) | 1+x2 |
x | 1 | 2x | 1 | |||||
Prawie dobrze: ∫ | dx = | ∫ | dx = | ln|1 + x2| + C | ||||
1 + x2 | 2 | 1 + x2 | 2 |
1 | ||
Czyli ostatecznie: ... = xarctgx − | ln|1 + x2| + C | |
2 |
1 | ||
skąd ta | ? | |
2 |
x | 1 | 2x | |||
= | * | .... teraz w liczniku masz pochodną mianownika. | |||
1 + x2 | 2 | 1 + x2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |