elastycznosc funkcji
EdwinKresloui: Elastyczność funkcji..
Nigdzie nie mogę znaleźć czegoś gdzie da się tego nauczyć, czy na przykładzie tego zadania,
mogłby ktoś je zrobić i mi wytłumaczyć co i jak?
Wyznaczyć elastyczność dla funkcji liniowej f1(x)=ax+b oraz dla funkcji f2(x)=axβ porównaj
postać obu elastyczności jako funkcji zmiennej x.
30 sty 12:44
Jerzy:
Wzór na elastyczność funkcji:
| | a*βxβ−1*x | | βxβ−1 | |
f2'(x) = |
| = |
| |
| | axβ | | xβ | |
30 sty 12:50
Jerzy:
W ostatnim ułamku w liczniku ma być: βxβ −1*x oczywiście.
30 sty 12:52
30 sty 13:25
Jerzy:
Tak, po uproszczeniu Exf2 = β
30 sty 13:31
Adamm:
Chodziło mi raczej o znaki pochodnych zamiast elastyczności
30 sty 13:34
Jerzy:
No tak, napisałem głupotę
30 sty 13:37
ader: no to w 2 jak wkoncu będzie xdddddd
bo mi wyszło coś takiego
| | (axβ)' | | xβ+axβ | |
f2'(x) = |
| = |
| = xβ |
| | axβ | | axβ | |
30 sty 18:23
ader: a jak "porównaj postać obu elastyczności jako funkcji zmiennej x. " ?
30 sty 18:33
Jerzy:
Nie potrafisz liczyć pochodnych.
30 sty 18:50