Stereometria
xyz: Bardzo proszę o pomoc
1. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej przez obrót prostokąta o
bokach a=4cm i b=11cm wokół prostej zawierającej krótszy bok.
2. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej przez obrót trójkąta prostokątnego o
przyprostokątnych a−5cm i b−12cm wokół prostej zawierającej najkrótszy bok.
3. Trójkąt równoboczny o boku 10cm obraca się wokół prostej zawierającej jego wysokość. Oblicz
objętość i pole całkowite powstałej bryły.
4. Oblicz objętość i pole całkowite stożka, jeżeli jego h=40 cm, a l=50cm.
30 sty 08:50
Bleee:
A) walec o wysokości 4 (krótszy bok) i promieniu 11 (dłuższy bok)
B) ostroslup o wysokości 5 (najkrótszy bok) i promieniu 12 (dłuższa przyprostokatna)
C) ostroslup o wysokości równej wysokości trójkąta i promieniu rownemu połowie boku trojkata
D) se jaja robisz prawda? Wyznacz r i podstaw do wzorow
30 sty 08:55
lolek: ale pomoc
31 sty 11:06
wredulus_pospolitus:
pomoc:
A teraz PODSTAW DO WZORÓW na V i PC
oczywiście w B i C to nie ostrosłup tylko stożek jest
31 sty 11:10