funkcja sgn
vvool: f(x)=sgn x, podaj wzór funkcji g(x)=f((x−1)(x+3))
30 sty 04:43
iteRacj@:

niebieski wykres h(x)=(x−1)(x+3)
czerwony wykres f((x−1)(x+3)), pozostaje tylko zapisać
30 sty 07:37
vvool: | | ⎧ | −1 gdy x<0 | |
| sgn(x)= | ⎨ | 0 gdy x=0 |
|
| | ⎩ | 1 gdy x>0 | |
coś tu jeszcze nie rozumiem, skoro dla x>0 wartość to 1, to czemu dla
| | 1 | |
x= |
| na czerwono jest −1. W końcu ta funkcja jest dla x<0 czy dla f(x)<0 bo |
| | 2 | |
na wykresie czerwony jest −1 gdy f(x)<0 i 1 gdy f(x)>0
30 sty 17:29
signum:
| | ⎧ | −1 dla x∊(−3,1) | |
| sgn(x)= | ⎨ | 0 dla x=−3 v x=1 |
|
| | ⎩ | 1 dla x∊(−∞,−3)U(1,∞) | |
30 sty 18:01
vvool: z wykresu wiem ze to powinno tak wygladac tylko mnie dziwi dlaczego tak jest
skoro −1 gdy x<0
a napisałeś −1 dla x∊(−3;1) przeciez (0;1) > 0
30 sty 18:04
signum:
dla x∊<0,1) g(x)<0 to sgn(x)= −1
30 sty 18:07
vvool: czyli
| | ⎧ | 1 gdy f(x)>0 | |
| sgn(x)= | ⎨ | 0 gdy f(x)=0 |
|
| | ⎩ | −1 gdy f(x)<0 | |
i to by sie zgadzało tutaj natomiast
| | ⎧ | 1 gdy x>0 | |
| sgn(x)= | ⎨ | 0 gdy x=0 |
|
| | ⎩ | −1 gdy x<0 | |
to mi nie pasuje
30 sty 18:09
Eta:
kiedy g(x)>0 ano wtedy gdy x∊(−∞,−3)U(1,∞) ( widzisz to na paraboli ?
g(x)<0 ⇔ ...............
g(x)=0 ⇔ ..............
30 sty 18:11
Jerzy:
Czy ty nie widzisz gdzie trójmian przyjmuje wartości dodatnie,a gdzie ujemne ?
30 sty 18:12
Eta:
Hej
Jerzy
30 sty 18:13
vvool: pewnie ze to widzę to już ma sens tylko bardzo mnie myliło to gdy x<0 to wartość jest −1
i tu się zastanawiałem czy oni podają wartość −1 dla każdego x<0 czy na podstawie wartości
−1 podają dopiero x<0
coś takiego:
−1 ⇒ x<0
czy
x<0 ⇒ −1
30 sty 18:13
vvool: dlatego, że w tej def sgn(x) była mowa o argumentach funkcji a nie wartościach gdzie przyjmuje
ujemne
30 sty 18:14
Eta:
Nie rób sobie "sieczki" w mózgu
30 sty 18:15
Jerzy:
Witaj
Eta
30 sty 18:15
vvool: | | ⎧ | 1 gdy x>0 | |
| sgn(x)= | ⎨ | 0 gdy x=0 |
|
| | ⎩ | −1 gdy x<0 | |
to jakbyście to słownie za interpretowali? bo na Wikipedii nie widzę uzasadnienia dobrego
ja to rozumiem tak:
wartość funkcji równa się jeden dla każdego x należącego do przedziału obustronnie otwartego
od −
∞ do 0
wartość funkcji równa się 0 gdy x równa się 0
wartość funkcji równa się −1 dla każdego x należącego do przedziału od 0 do +
∞ obustronnie
otwartego
czy robię błąd?
30 sty 18:19
Eta:
g(x)= sgn[(x−1)(x+3)]
| | ⎧ | 1 dla x∊(−∞,−3)U(1,∞) | |
| g(x)= | ⎨ | 0 dla x= −3 v x=1 |
|
| | ⎩ | −1 dla x∊(−3,1) | |
taki ma być poprawny zapis funkcji g(x)
30 sty 18:28
vvool: nie zrozumieliście do końca o co mi chodziło, ale ja już zrozumiałem
i rozwiałem swoje wątpliwości dzięki za pomoc

dla przykładu f(x)=sgn x, oblicz h(x)=f(x−1) lub sgn(x−1)
| | ⎧ | 1 dla x∊(1;∞) | |
| h(x)= | ⎨ | 0 dla x=1 |
|
| | ⎩ | −1 dla x∊(−∞;1) | |
30 sty 20:38
Eta:
I tak trzymaj
30 sty 20:40