Wielomian
Magda: Mam zadanko:
Wyznacz wartość p i Q tak, aby liczba 3 była dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)
=x3−5x2+px+q
Z góry dziękuję za pomoc
29 sty 23:08
Janek191:
x*( x − 3)*(x − 3) = x3 − 5 x2 + p x + q
29 sty 23:12
Mila:
W(x) =x3−5x2+px+q, W'(x)=3x2−10x+p
W(3)=0 i W'(3)=0
33−5*32+3p+q=0 i 3*32−10*3+p=0
dokończ
29 sty 23:14
ABC: W(3)=0
27−45+3p+q=0
3p+q=18
W'(x)=3x2−10x+p
W'(3)=0
27−30+p=0
p=3
zatem q=18−3p=9
W(x)=x3−5x2+3x+9=(x−3)2(x+1)
29 sty 23:15
Janek191:
Czy dobrze przepisany jest W(x) ?
29 sty 23:16
ABC: chociaż po namyśle ze wzorów Viete'a natychmiast trzecim pierwiastkiem musi być −1
29 sty 23:16
Janek191:
Już wszystko jasne
29 sty 23:17