matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
postac kanoniczna
wewewe:
Podać postać kanoniczną liczby zespolonej: (−I+
√
3
)
−5
29 sty 23:02
PW:
1
√
3
+i
√
3
+i
(−i+
√
3
)
−1
=
=
=
=
−i+
√
3
(
√
3
−i)(
√
3
+i)
√
3
2
−i
2
1
√
3
1
1
=
(
+i
) =
(cos30°+isin30°)
2
2
2
2
1
1
(−i+
√
3
)
−5
= (
(cos30°+isin30°))
5
=
(cos150°+isin150°) =
2
32
1
√
3
1
√
3
1
=
(−
+i
) = −
+
i
32
2
2
64
64
30 sty 10:23