Rozłóż na czynniki wielomian wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu.
tbsh: Witam,
Mam rozłożyć wielomian W(x) wiedząc, że liczba p jest pierwiastkiem tego wielomianu.
W(x) = x3 + x2 − 7x − 3, p = −3
Korzystając z Hornera wyszło mi
c = −3
1 1 −7 −3
1 −2 −1 0
x3 + x2 − 7x − 3 = (x + 3)(x2 − 2x − 1)
Podobno prawidłową odpowiedzią jest W(x) = (x + 3)(x − 1 + √2)(x − 1 − √2). Coś gdzieś
zrobiłem źle lub czegoś nie zauważam?
Z góry dziękuję za pomoc!
29 sty 22:34
Adamm:
Jeśli w zadaniu jest 'rozłożyć wielomian', to rozwiązałeś to zadanie poprawnie
29 sty 22:36
Adamm:
Obie odpowiedzi są poprawne
29 sty 22:36