element odwrotny grupy
iteRacj@:
Sprawdzam czy zbiór liczb zespolonych o module 1 z działaniem mnożenia jest grupą,
|z|=
√x2+y2=1. Szukam elementu neutralnego i odwrotnego.
Elementem neutralnym jest liczba 1:
z*e=e*z=z ⇒ e=1, |1|=1 należy do podanego zbioru
Element odwrotny − tu wychodzi mi liczba sprzężona do z, ale nie wiem czy to własciwa odpowiedź
i czy mogę tak zapisać:
| | 1 | | z* | | z* | |
z*z−1=z−1*z=1 ⇒ z−1= |
| = |
| = |
| =z*, |z*|=1 należy do danego |
| | z | | zz* | | x2+y2 | |
zbioru
?
29 sty 22:24
Adamm:
Tak
|a*b| = |a|*|b| = 1, a, b∊S1
29 sty 22:29
Adamm:
Nie trzeba było charakteryzować z−1, wystarczyła informacja że |z−1| = 1
29 sty 22:31
iteRacj@:
Czyli nie trzeba podawać, że to sprzężenie?
29 sty 22:33
Adamm:
Nie trzeba. Wystarczy informacja że z−1∊S1
29 sty 22:35
iteRacj@:
Dziekuję!
29 sty 22:36