do sprawdzenia
Vass: Podać przykład układu 3 równań liniowych z trzema niewiadomymi, który jest sprzeczny, ale każdy
układ utworzony przez dowolne dwa spośród tych równań jest niesprzeczny.
czy tu chodzi tylko o takie coś? Czy gdzieś nie rozumiem trudności tego zadania?
np
x+2y+z=2
x+y+z=2
x+3y+z=3
29 sty 22:11
Vass: .
29 sty 22:56
jc: A czy zadanie musi być trudne? ma być pouczające.
Każde z równań opisuje płaszczyznę. Jak leżą względem siebie te płaszczyzny.
29 sty 23:07
Vass: każde 2 się przecinają, ale wszystkie 3 się nie przecinają, więc o to chodziło
29 sty 23:31
jc: A jak położone są proste, wzdłuż których się przecinają?
29 sty 23:43