C | C | |||
g − | < W(n) < g + | |||
n | n |
C | ||
|W(n) − g| < | ||
n |
√n | ||
W(n) = | ||
√n + 1 |
√n | √n(n + 1) −gn − g | ||
− g = | = | ||
√n + 1 | n + 1 |
(√n(n + 1))2 −(gn)2 − g(√n(n + 1) + gn) | ||
= | = | |
(n + 1)(√n(n + 1) + gn) |
n(n + 1) − g2n2 − g(√n(n + 1) + gn) | ||
= | = | |
(n + 1)(√n(n + 1) + gn) |
n2(1 − g2) + n − g(√n(n + 1) + gn) | ||
= | = stąd, aby mieć postać | |
(n + 1)(√n(n + 1) + gn) |
C | ||
musimy pozbyć się n2, więc g = 1 lub g = −1. Ja wybieram g = 1: | ||
n |
n − √n(n + 1) − n | ||
= | = | |
(n + 1)(√n(n + 1) + n) |
−√n2 + n | ||
= | ≤ | |
(n + 1)(√n2 + n + n) |
√n2 + 0 | n | |||
≤ − | = − | = | ||
(n + n)(√n2 + 3n2 + n) | (n + n)(2n + n) |
n | 1 | |||
= − | = − | |||
6n2 | 6n |
1 | ||
Stąd więc g = 1, C = − | . | |
6 |
C | ||
W(n)−g, czyli coś ujemnego, ograniczasz z góry przez | , coś ujemnego | |
n |
C | C | |||
Ale wtedy − | jest dodatnie, a − | < W(n)−g nie zachodzi | ||
n | n |
√n | √n | ||
−1<0 , czyli wartość bezwzględna z tego to 1− | |||
√n+1 | √n+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |