odcinek
vvool: Dany jest odcinek o końcach A=(1;2), B(−1;−4). Funkcja f przyporządkowuje odciętej dowolnego
punktu P należącego do odcinka AB odległość |PR|, gdzie R=(0,1). Wyznacz wzór, zbiór wartości
i wartość najmniejszą funkcji f.
29 sty 21:19
Eta:

prosta AB : y=3x−1 to P(x,3x−1) i R(0,1)
|PR|=f(x)= .............. =
√10x2−12x+4 i x∊<−1,1>
| | 12 | |
xmin= |
| =3/5 to f(3/5)=fmin= ....... = √10/5 |
| | 20 | |
f
max = f(−1)=...... =
√26
ZW= < ........... , .... >
29 sty 22:09
vvool: Ciekawe zadanie tak czułem, że trzeba będzie prostą AB wyznaczyć,
tylko obawiałem się, że znajdę punkt z poza odcinka. Tyle, że została ta funkcja ograniczona
Z tym x
min to trójmian kwadratowy brak mz, funkcja zawsze dodatnia
najmniejsza wartość w wierzchołku. Chociaż pierwsze co to liczyłem pochodną złożoną przy
czym się trochę pogubiłem zanim dotarłem do wyniku

Dzięks za pomoc

👌
30 sty 04:32