matematykaszkolna.pl
dowód uklad rownan Vass: Cześć, macie pomysł jak udowodnić, że jeżeli ukł równań o wsp rzeczywistych ma 2 rozwiązania to ma ich nieskończenie wiele?
29 sty 21:04
PW: Teza jest fałszywa (albo nie przepisałeś dokładnie zadania).
29 sty 21:06
Vass: 2 różne rozwiązania* emotka dzięki PW
29 sty 21:15
Mila: Zależy jaki układ.
29 sty 21:18
PW: Nie ma czegos takiego jak dwa różne rozwiązania. Zgaduj dalej.
29 sty 21:18
PW: Dokładniej: jeżeli rozwiązania są dwa, to są między sobą różne − to oczywiste. Nie ma sensu mówić o dwóch różnych rozwiązaniach, bo nie ma czegos takiego jak dwa jednakowe rozwiązania.
29 sty 21:21
Vass: teraz pełna zgoda, ale prosiłeś o poprawienie, to co dopisałem było jedyną różnicą (w sensie kontekstu) względem oryginalnego zadania. W takim wypadku mam rozumieć, że teza jest fałszywa? Ale wg mnie nie jest tak i to właśnie potrzebuję udowodnić.
29 sty 21:25
Vass: przepraszam za błąd w ostatnim zdaniu ale chyba wiadomo o co chodzi.
29 sty 21:29
ABC: Układ równań LINIOWYCH miałeś na myśli? emotka
29 sty 21:30
Vass: haha, raczej autor zadania emotka wklejam: Wykazać, że jeśli układ równań o współczynnikach rzeczywistych ma dwa różne rozwiązania, to ma ich nieskończenie wiele
29 sty 21:31
Vass: ale fakt, dzięki za znalezienie błędu emotka
29 sty 21:31
PW: A narysuj sobie dwa okręgi przecinające się w dwóch punktach. Jeżeli zadbasz by równania tych okręgów miały rzeczywiste współczynniki, to masz przykład: układ dwóch równań, rozwiązania są tylko dwa.
29 sty 21:33
Vass: faktycznie, to samo myslalem co do funkcji kwadratowej np, dlatego nie bylem pewien i wrzucilem tutaj dla pewnosci. Ok ale mysle ze potrzebuje rozw do prawidlowej tresci zadania. ZATEM: Wykazać, że jeśli układ równań liniowych o współczynnikach rzeczywistych ma dwa różne rozwiązania, to ma ich nieskończenie wiele
29 sty 21:38
Vass: nie wiem jak by to formalnie zrobić, myślałem o indukcji, jest to jakiś pomysł?
29 sty 21:39
ABC: niech AX1=B , AX2=B X1≠X2 co powiesz o αX1+(1−α)X2 ?
29 sty 21:40
Vass:
 B 
dla α=1 lub α=0 uklad rowny

?
 A 
29 sty 21:44
Vass: tzn nie uklad tylko rownanie ponizej
29 sty 21:45
ABC: nie czaisz widzę ... puść α po całym ℛ i zauważ że ta kombinacja jest rozwiązaniem, i masz nieskończenie wiele rozwiązań
29 sty 21:47
Vass: podstawiłem sobie różne liczby rzeczywiste za α (jeżeli o to Ci chodziło). Ok wychodzi mi kombinacja, ale nie rozumiem dalej co z tym zrobić.
29 sty 21:58
Adamm: Mnożenie przez macierz jest operacją liniową
29 sty 22:00
Vass: ok moment coś trybi lecę rozpisywać
29 sty 22:02