dowód uklad rownan
Vass: Cześć, macie pomysł jak udowodnić, że jeżeli ukł równań o wsp rzeczywistych ma 2 rozwiązania to
ma ich nieskończenie wiele?
29 sty 21:04
PW: Teza jest fałszywa (albo nie przepisałeś dokładnie zadania).
29 sty 21:06
Vass: 2 różne rozwiązania*

dzięki PW
29 sty 21:15
Mila:
Zależy jaki układ.
29 sty 21:18
PW: Nie ma czegos takiego jak dwa różne rozwiązania. Zgaduj dalej.
29 sty 21:18
PW: Dokładniej: jeżeli rozwiązania są dwa, to są między sobą różne − to oczywiste. Nie ma sensu
mówić o dwóch różnych rozwiązaniach, bo nie ma czegos takiego jak dwa jednakowe rozwiązania.
29 sty 21:21
Vass: teraz pełna zgoda, ale prosiłeś o poprawienie, to co dopisałem było jedyną różnicą (w sensie
kontekstu) względem oryginalnego zadania. W takim wypadku mam rozumieć, że teza jest fałszywa?
Ale wg mnie nie jest tak i to właśnie potrzebuję udowodnić.
29 sty 21:25
Vass: przepraszam za błąd w ostatnim zdaniu ale chyba wiadomo o co chodzi.
29 sty 21:29
ABC:
Układ równań LINIOWYCH miałeś na myśli?
29 sty 21:30
Vass: haha, raczej autor zadania

wklejam:
Wykazać, że jeśli układ równań o współczynnikach rzeczywistych ma dwa różne rozwiązania, to ma
ich nieskończenie wiele
29 sty 21:31
Vass: ale fakt, dzięki za znalezienie błędu
29 sty 21:31
PW: A narysuj sobie dwa okręgi przecinające się w dwóch punktach. Jeżeli zadbasz by równania tych
okręgów miały rzeczywiste współczynniki, to masz przykład: układ dwóch równań, rozwiązania są
tylko dwa.
29 sty 21:33
Vass: faktycznie, to samo myslalem co do funkcji kwadratowej np, dlatego nie bylem pewien i wrzucilem
tutaj dla pewnosci.
Ok ale mysle ze potrzebuje rozw do prawidlowej tresci zadania. ZATEM:
Wykazać, że jeśli układ równań liniowych o współczynnikach rzeczywistych ma dwa różne
rozwiązania, to ma
ich nieskończenie wiele
29 sty 21:38
Vass: nie wiem jak by to formalnie zrobić, myślałem o indukcji, jest to jakiś pomysł?
29 sty 21:39
ABC:
niech
AX1=B , AX2=B X1≠X2
co powiesz o αX1+(1−α)X2 ?
29 sty 21:40
Vass: | | B | |
dla α=1 lub α=0 uklad rowny |
| ? |
| | A | |
29 sty 21:44
Vass: tzn nie uklad tylko rownanie ponizej
29 sty 21:45
ABC:
nie czaisz widzę ... puść α po całym ℛ i zauważ że ta kombinacja jest rozwiązaniem, i masz
nieskończenie wiele rozwiązań
29 sty 21:47
Vass: podstawiłem sobie różne liczby rzeczywiste za α (jeżeli o to Ci chodziło). Ok wychodzi mi
kombinacja, ale nie rozumiem dalej co z tym zrobić.
29 sty 21:58
Adamm:
Mnożenie przez macierz jest operacją liniową
29 sty 22:00
Vass: ok moment coś trybi lecę rozpisywać
29 sty 22:02