wielomiany i reszta z dzielenia
naro: cześć!
Byłbym bardzo pomocny za wyjasnienie mi jak rozwiązac takie zadanie. Wielomian W(x) przy
dzieleniu przez x+3 daje resztę 6, a przy dzieleniu przez x−2 resztę 1. Jaka będzie reszta
W(x) gdy podzielimy go przez wielomian x2+x−6
17 lut 18:16
Eta:
W(−3)= 6
i W( 2)= 1
P(x)=x2+x−6= ( x +3)(x−2)
więc W(x) = P(x)*Q(x) + R(x) , R(x)= ax+b −−− bo reszta musi być stopnia co najwyżej
drugiego
W(−3)= (−3+3)(−3−2)*Q(−3) −3a+b = −3a+b = 6
W(2)= ( 2+3)(2−2)*Q(2)+2a+b= 2a+b = 1
rozwiąż układ równań:
−3a+b= 6
2a +b=1
podaj a i b , oraz R( x)= ax+b
17 lut 18:27