XZY
XYZ: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy a=6 i krawędzi
bocznej b=10
29 sty 19:46
Janek191:
h
2 + 6
2 = 10
2 ⇒ h
2 = 100 − 36 = 64
h = 8
====
| | a2 √3 | |
Pp = 6* |
| , gdzie a = 6 |
| | 4 | |
29 sty 19:49
XYZ: H mi wyszło 8. A jak objętość ? Bo powinno wyjść 144√3
29 sty 19:53
Janek191:
Ta jak poprzednio
29 sty 19:54
XYZ: A Pp jest równe 9√3 czy 54√3?
29 sty 19:56
Eta:
| | 1 | | 36√3 | |
V= |
| *6* |
| *8 = .... =144√3 |
| | 3 | | 4 | |
29 sty 19:58
XYZ: Dzięki 😊 już wiem dlaczego mi nie wychodziło bo nie brałam pod uwagę 1/3
29 sty 20:02