Szacowanie
Satan: Które wyrażenie jest większe?
2699 czy 10151? Nie do końca pamiętam jak się szacuje wyrażenia i potrzebuję sobie to
przypomnieć.
29 sty 19:45
Adamm:
99ln26 ≈ 323, 151ln10 ≈ 348
10151 jest większe
29 sty 19:48
Satan: Adam, a bez logarytmowania? Zadania mam obliczać bez kalkulatora, najlepiej szacując przez inne
wyrażenia poprzez znaki mniejszości/większości.
29 sty 19:50
Satan: Dobra, przypomniałem sobie

Tak dla innych tu to zostawię:
26
99 < 26
100 = 676
50
10
151 > 10
150 = 1000
50
Stąd: 26
99 < 26
100 < 10
150 < 10
151
29 sty 19:57
mat: 10151=(10151/99)99
10151/99>10150/99>10150/100=103/2=√103=√1000>√841=29
29 sty 20:00
mat: aaa tam jest 26, ale to tym bardziej
29 sty 20:06
Satan: Też jest to jakaś metoda, nawet ciekawa. Pierwiastkujemy przez mniejszą potęgę i patrzymy, czy
wynik jest mniejszy/większy od podstawy tej potęgi, tak?
29 sty 20:10