Rozwiąż całkę
Natalia: Rozwiąż całkę
∫sin(lnx)dx
29 sty 19:33
mat: lnx=t→x=e
t
∫sin(t)e
tdt=...[przez części]
29 sty 19:35
Mariusz:
Można bez podstawienia
| | 1 | |
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−∫xcos(ln(x)) |
| dx |
| | x | |
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−∫cos(ln(x))dx
| | 1 | |
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−(xcos(ln(x))−∫x(−sin(ln(x)) |
| )) |
| | x | |
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−(xcos(ln(x))+∫sin(ln(x))dx)
∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−xcos(ln(x))−∫sin(ln(x))dx
2∫sin(ln(x))dx=xsin(ln(x))−xcos(ln(x))+C
1
| | 1 | |
∫sin(ln(x))dx= |
| x(sin(ln(x))−cos(ln(x)))+C |
| | 2 | |
29 sty 19:52
studentka: wszystko można zrobić bez podstawienia
29 sty 20:04
mat: no tak
29 sty 20:05