Liczby zespolone na płaszczyźnie
Kasia: W jaki sposób zaznaczyć na płaszczyźnie, albo opisać algebraicznie zbiór tych z∊C(liczb
zespolonych), które spełniają następujący warunek:
Im (z2) = (2 − i)z
29 sty 19:22
PW: Niech z=x+iy.
Lewa strona równania jest liczbą rzeczywistą, więc i prawa
(2−i)(x+iy) = 2x+2iy−ix+y,
czyli musi być
2y−x = 0
x=2y
i prawa strona ma postać
2x+y
| | x | | i | |
Liczba z=x+iy=x+ |
| i=x(1+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
z2=x2(1+i− |
| )=x2( |
| +i), a więc Im(z2)=x2. |
| | 4 | | 4 | |
Mamy zatem zilustrować rozwiązanie równania
x
2 = 2x+y,
skąd
y = x
2−2x.
29 sty 20:16
Adamm:
Im(z
2) = (2−i)z ⇒ (2−i)z∊R ⇒ z ∊ (2+i)R
z = (2+i)x
z
2 = (3+4i)x
2
Im(z
2) = 3x
2 = 5x
| | 10 | | 5 | |
z = 0 lub z = |
| +i |
| |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 20:33