Wyznaczyć kresy zbioru
Karolina: Wyznaczyć kresy zbioru: n√n (pierwiastek n−tego stopnia z n), gdzie n∊N−{1}
Czy kresem górnym będzie granica przy n−>∞ z n√n = 1? Nie mam pomysłu na kres dolny.
29 sty 19:09
Janek191:
kres dolny = 1
kres górny = √2
29 sty 19:12
Karolina: Skąd? Bo na przykład 3√3 > √2
29 sty 21:12
ABC:
kres górny to właśnie 3√3, o czym można się przekonać zbadawszy monotoniczność tego ciągu
29 sty 21:28
jc: Karolina, masz rację, a potem już z górki.
n√n>1 dla n>1, n√n→1, kres dolny = 1.
n1/n > (n+1)1/(n+1)
⇔ (1+1/n)n < n co mam miejsce dla n ≥ 3.
29 sty 21:28
Karolina: jc ja powoli myślę więc mam trochę pytań

czyli licząc kres dolny de facto liczę granicę z
n√n przy n−>
∞ ?
Nie wiem skąd wzięła się ostatnia linijka i jaki jest jej związek z przedostatnią. Mogłabym
prosić o rozpisanie?
29 sty 21:54
Karolina: | | 1 | |
W sumie (1+ |
| )n = e < n dla n≥3 to wiem |
| | n | |
29 sty 22:06
Karolina: Ale jaki ma to związek z linijką wyżej?
29 sty 22:06
jc: Podniosłem obie strony do potęgi n(n+1), a potem podzieliłem przez nn.
Lewa strona jest mniejsza od e, a e jest mniejsze od 3.
Dla n=1 i n=2 nierówność nie jest prawdziwa.
29 sty 22:21
Karolina: Wszystko jasne, dzięki.
29 sty 22:31