Pomocy ludziska zadania z dziedziną/pochodne/ekstrema+mono + gratis
Daniel: Pomocy ludziska
1.Wyznacz naturalną dziedzinę funkcji
f(x)=1/lin(x+1) + x √−x2−x+2
2. Oblicz pochodne
a. f(x)= 4x+3/2x2+1
b. g(x)= 3√xcosx
c. h(x)= In(3x4−x2+33)
3.Znajdź ekstrema lokale oraz zbadaj monotoniczność funkcji f(x)= x3−15x2+72x
4.Dane są funkcje f(x)= 1/2x−2 g(x)=3(8+4x)3−6 , znajdź g o f, g−1
29 sty 18:44
Janek191:
1.
| | 1 | |
Dla f(x) = |
| + x *√− x2 − x + 2 |
| | ln( x + 1) | |
x + 1 > 0 ⇒ x > − 1
x ≠ 0
− x
2 − x + 2 ≥ 0
Dokończ
29 sty 19:25
Janek191:
z.2
| | 4 x + 3 | |
a) f(x) = |
| ? |
| | 2 x2 + 1 | |
| | 4*(2 x2 +1) − (4 x + 3)*(4 x) | |
f '(x) = |
| = ... |
| | (2 x2 + 1)2 | |
29 sty 19:28
Daniel: Janek191 w tym przypadku to nie takie proste tak jak zrobiłeś
29 sty 19:28
Janek191:
b) g(x) = 3√x cosx = x1/3 *cos x
Wzór na pochodną iloczynu
29 sty 19:33
Janek191:
c) h(x) = ln ( 3 x
4 − x
2 + 33) Dla 3 x
4 − x
2 + 33 > 0
| | 12 x3 − 2 x | |
h '(x) = |
| |
| | 3 x4 − x2 + 33 | |
29 sty 19:36