liczby zespolone
tonący student: z4−(2+3i)4=0
29 sty 18:25
ICSP: zk = (2 + 3i)eiπk/2 , k ∊ {0 , 1 , 2 , 3}
29 sty 18:26
tonący student: nie bardzo rozumiem
mogł bym prosić o jakieś wskazówki jak do tego się odnieść
?
29 sty 18:38
ICSP: Jeżeli masz równanie zespolone postaci
zn = z0
gdzie z0 jest pewną liczbą zespolona.
Ponadto znasz jedno rozwiązanie tego równania powiedzmy : zr.
To wszystkie pozostałe rozwiązania dane są wzorem
zk = zr * e2πik/n , k ∊ { 0 , 1 , ... , n − 1}
29 sty 18:42
mat:
(z2−(2+3i)2)(z2+(2+3i)2)=(z2−(2+3i)2)(z2−(i(2+3i))2), bo i2=−1
= (z2−(2+3i)2)(z2−(2i−3)2)
=(z−(2+3i))(z+(2+3i))(z−(2i−3))(z+(2i−3))
2+3i, −2−3i, 2i−3, −2i+3
29 sty 18:44
Mila:
II sposób
z4−(2+3i)4=0
[z2−(2+3i)2]*[z2+(2+3i)2]=0
(z−(2+3i)) *(z+2+3i)*[z2−i2*(2+3i)2]=0
z=2+3i lub z=−2−3i lub z=i*(2+3i) lub z=−i*(2+3i)⇔
z=2+3i lub z=−2−3i lub z=−3+2i lub z=3−2i
29 sty 18:46