.
sylwiaczek: rozwiaz graficznie rownanie f(x)=g(x) oraz nierownosc f(x)<g(x) w przedziale <0,2π>
f(x)= sinx
g(x)= 1−cosx
29 sty 18:23
mat: | | π | |
sinx=1−cosx⇒ sinx≥0 i cosx≥0⇒x∊<0, |
| > |
| | 2 | |
sinx+cosx=1 \ ()
2
sin
2x+2sinxcosx+cos
2x=1
1+2sinxcosx=1
| | π | |
2sinxcosx=0→ sinx=0 lub cosx=0→x=0 lub x= |
| |
| | 2 | |
29 sty 18:28
sylwiaczek: wyjasnisz pierwszą linijke?
29 sty 18:49
sylwiaczek: i czy nie mozna zrobic 2sinxcosx=sin2x ?
29 sty 18:50
mat: można
Czego dokładnie nie rozumiesz?
29 sty 18:57
sylwiaczek: dlaczego sinx i cosx ≥0 ?
i jak robie sin2x to mi wychodzi wiecej tych odpowiedzi, ale Twoje jest dobrze
29 sty 19:02
sylwiaczek: prosze o wytlumaczenie i zrobienie f(x)<g(x) bo mi wychodzi przedział (π/2, π)∪(3/2π, 2π) a w
odp jest (π/2, 2π)
30 sty 19:02