równianie zespolone
mazera: rozwiąż równianie
x6 + 64 = 0.
29 sty 18:02
ICSP: sprzeczne.
29 sty 18:06
grzest:
@ICSP W liczbach zespolonych sprzeczne nie jest.
29 sty 18:09
ICSP: x oznacza zazwyczaj liczbę rzeczywistą.
Jeżeli żaden z wspólczynników nie jest liczbą zespolona nie ma powodów podejrzewać, że równanie
rozwiązujemy właśnie w tych liczbach.
29 sty 18:10
mazera: Też własnie byłam zaskoczona, nie wiedziałam jak to interpretować
29 sty 18:12
mat: (x2)3+43=(x2−4)(x4−4x2+16)
29 sty 18:12
mat: (x2+4)**
29 sty 18:13
grzest:
Przecież napisała w pierwszej linijce, że rozwiązuje równanie zespolone.
29 sty 18:13
ICSP: nie widziałem tytułu.
xk = 2i eiπk/3 , k ∊ {0 , 1 , 2 , 3 , 4 , 5 }
29 sty 18:30