optymalizacyjne
vvool: Jakie jest największe możliwe pole prostokąta, którego wierzchołki leżą,
na bokach trójkąta równobocznego o boku a?
29 sty 17:30
Pytający:
x∊(0, a/2)
h=(
a/2−x)tg(
60°)=
√3(a/2−x)
P(x)=2hx=2
√3(a/2−x)x
...
29 sty 17:56
vvool: | | 2√3ax | |
P(x)= |
| −2√3x2=ax√3−2√3x2 |
| | 2 | |
P(x)'=a
√3−4
√3x
| | a | |
P(x)'=0⇔a√3−4√3x=0 ⇔ x= |
| |
| | 4 | |
| | a | | a | | a | | a | | a | | 2√3a2 | | √3a2 | |
P=2√3( |
| − |
| )* |
| =2√3* |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 16 | | 8 | |
29 sty 18:28
Pytający:
Wygląda ok. Można jeszcze dopisać, że:
P'(x)>0 dla x∊(0, a/4)
P'(x)<0 dla x∊(a/4, a/2)
i dlatego dla x=a/4 jest maksimum.
29 sty 19:36
Eta:
Można bez pochodnych .... tylko z funkcji kwadratowej
29 sty 19:54