Geometria
vvool:

Na poniższym rysunku niech ABC będzie trójkątem, a wpisany okrąg jest styczny do każdej strony
przy D, E i F. Przedłużenie linii DE łączy się z przedłużeniem AC w punkcie G.
| e*(d+e) | |
Jeśli |AF|=d, |FC|=e i |CG|=x. Udowodnij, że x= |
| |
| d−e | |
29 sty 17:29
vvool: Ktoś ma ochotę się zmierzyć?
30 sty 23:14
iteRacj@:
Najważniejsze to się dobrze wyspać

, więc rozwiązywać nie będę, ale spytam z
ciekawości:
czy to jest dowolny trójkąt (tak jak w treści) czy prostokątny (tak jak na rysunku)?
i co to znaczy "wpisany okrąg jest styczny do każdej strony"?
30 sty 23:42
vvool: To jest dowolny trójkąt.
wpisany okrąg jest styczny do każdej strony to znaczy, że okrąg jest styczny do każdej ściany
30 sty 23:45
cud natury :
Od kiedy to trójkąt ma "ściany" ?
30 sty 23:50