ciągi
vedkav: Ciąg an jest arytmetyczny m. Wyznacz wzór na n−ty wyraz tego ciągu, jeżeli suma m
początkowychjego wyrazów o numerach
a) parzystych jest równa 6m2−4m
b) nieparzystych jest równa 3m2+m
Proszę o wyjaśnienie jak to liczyć
29 sty 16:55
Mila:
an− c.a. o różnicy r
a) suma wyrazów o numerach parzystych równa 6m2−4m:
a2,a4,....
Sp1=a2⇔a2=6*12−4*1, a2=2
Sp2=a2+a4⇔
6*22−4*2=2+a4
16−2=a4
a4=14
a4=a2+2r⇔14=2+2r⇔r=6
a1=a2−r⇔a1=2−6=−4
an=−4+(n−1)*6,
an=6n−10
b) an− c.a. o różnicy r
suma wyrazów o numerach nieparzystych jest równa 3m2+m
a1,a3, a5,...
Snp1=a1=3*12+1=4
Snp2=a1+a3⇔3*22+2=4+a3
10=a3
a3=a1+2r
10=4+2r, r=3
an=4+(n−1)*3
an=3n+1
===================
29 sty 17:53