Wiadomo że m=[...]. Oblicz kwadrat liczby M. Zakoduj cyfry setek, dziesiatek
LOL ALE PADAKA: Witam!
M = [160.25 − (0.04)−0.5]* [√12523 − (−1512)− 19 ]
Wychodzi mi twardo M= − 21 a kwadrat równy 443 jednak w odpowiedziach jest 561
29 sty 15:55
Jerzy:
M = −3*8 = −24
(−24)2 = 576
29 sty 16:21
Jerzy:
Sorry ....masz dobrze.
29 sty 16:26
LOL ALE PADAKA: Jerzy skąd tam Ci się wzięło 8?
obliczałem na kalkulatorze naukowym i drugi nawias wynosi 7 bo to wychodzi 5−(−2)
A nawet jesli by było 8 to i tak nie pokrywa się z odpowiedzią
29 sty 16:28
Jerzy:
Tylko wynik 441
29 sty 16:29
Jerzy:
Ja się pomyliłem,bo liczyłem w pamięci. M = −21
29 sty 16:30