ststydyka
ann: Niech A, B ∊ Ω. P(B)=6/11 oraz P(A|B)=1/2. Udowodnij, że prawdziwa jest nierówność:
3/11 ≤ P(A) ≤ 8/11
bardzo proszę o wytłumaczenie
29 sty 15:12
Pytający:
| | P(A∩B) | | 1 | | 6 | | 3 | |
P(A|B)= |
| ⇒ P(A∩B)=P(A|B)*P(B)= |
| * |
| = |
| |
| | P(B) | | 2 | | 11 | | 11 | |
| 3 | | 6 | | 3 | | 8 | |
| =P(A∩B) ≤ P(A) ≤ 1−P(B\A)=1−(P(B)−P(A∩B))=1−( |
| − |
| )= |
| |
| 11 | | 11 | | 11 | | 11 | |
29 sty 15:50
ann: ale z czego to wynika?
29 sty 16:47
Pytający:
P(A∩B) ≤ P(A∩B) + P(A\B) = P(A)
P(A∪B) = P(A) + P(B\A) ≤ 1 ⇒ P(A) ≤ 1 − P(B\A)
29 sty 17:11