Pole obszaru pod wykresem
Adam: Pole obszaru ograniczonego prostymi: yx4 = 1, y = 1, y = 16. Robię tak, że wyliczam x = −1, x
= −1/2, x = 1/2, x = 1. Wykres będzie symetryczny, więc mogę obliczyć jedną część i potem
pomnożyć x2. Jest: "1/2 ≤ x ≤ 1" i 16 > 1, więc 1 ≤ y ≤ 16. I całka od 1/2 do 1 (15) dx = 7,5.
7,5 * 2 = 15. Co jest źle?
29 sty 14:12
Jerzy:
Co to jest: yx4 = 1 ?
29 sty 15:06
Adam: tak było w poleceniu, pewnie jakieś równanie − trzeba chyba doprowadzić do y =...
29 sty 16:16
Adam:

to ma być do pole pomiędzy, chyba chodzi o coś takiego?
29 sty 16:38
Adam: *to
29 sty 16:38
ABC:
tylko taka uwaga że yx4=1 to nie jest równanie prostej
29 sty 16:40
Adam: zgadza się, ale jak to zrobić? pomocy
29 sty 19:10
Adam:
f1 ≤ y ≤ f2
| | 23 | |
pochodna od 1/2 do 1 (f2 − f1) wychodzi |
| |
| | 6 | |
ratunku
29 sty 19:23
Adam: nikt nie pomoże?
30 sty 19:16
Mila:

yx
4=1
1)y=16
16x
4=1
(2x)
4=1
2x=1 lub 2x=−1
2) y=1
1=1/x
4⇔x=1 lub x=−1
3)
Pole dla obszaru po prawej stronie OY, x>0
| | 1 | | 1 | |
P1=1/2∫1(( |
| −1)dx=1/2∫1((x−4−1)dx=[− |
| −x]1/21= |
| | x4 | | 3x3 | |
=========
==================
30 sty 20:31
Adam: dziękuję bardzo!
30 sty 21:36
Mila:
30 sty 21:46