matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Natalia:
Wykaż że liczba jest złożona 3
20
+4
9
+6
10
29 sty 13:35
wredulus_pospolitus:
zauważ, że: 3
20
= (3
10
)
2
4
9
= 2
18
= (2
9
)
2
6
10
= 2
10
*3
10
= 2*2
9
*3
10
i zauważ że masz tutaj a
2
+ 2ab + b
2
= (a+b)
2
29 sty 13:43