liczbe 10 przedstaw w postaci sumy trzech liczb takich ze trzecia z nich jest o
krzysiek: liczbe 10 przedstaw w postaci sumy trzech liczb takich ze trzecia z nich jest o 4 wieksza od
pierwszej tak, by suma ich kwadratow była najmniejsza
17 lut 17:41
tryk:
{x+y+z=10
{z=x+4
x+y+x+4=10
y=6−2x
f min − x
2+y
2+z
2
f(x)=x
2+(6−2x)
2+(x+4)
2
F(x)=x
2+4x
2−24x+36+x
2+8x+16
f(x)=6x
2−16x+52
| | 16 | | 4 | |
f min gdy x=xw= |
| = |
| |
| | 12 | | 3 | |
zgadza się?
17 lut 18:10
tryk: oczywiście y i z obliczasz przez podstawienie sobie
17 lut 18:11