ulamek prosty
Krzysztof: rozloz ulamek na ulamek prosty
29 sty 13:09
Jerzy:
A o co mniej więcej pytasz ?
29 sty 13:11
Jerzy:
I ty chcesz kolego całkować ?
29 sty 13:11
wredulus_pospolitus:
x
3 − 1 = (x−1)(x
2 + x + 1)
więc:
| 3x | | Ax2 + Ax + A + Bx2 − Bx + Cx − C | |
| = |
| |
| x3−1 | | (x−1)(x2+x+1) | |
| 3x | | A | | Bx + C | |
| = |
| + |
| |
| x3−1 | | x+1 | | x2 + x + 1 | |
układasz układ trzech równań z trzema niewiadomymi (A,B,C) i go rozwiązujesz
29 sty 13:12
Krzysztof: nie, chcę zamienić mianownik na jakieś nawiasy aby w licznikach zrobić A, B
29 sty 13:12
Krzysztof: dzięki
29 sty 13:12
Jerzy:
Weź poczytaj na temat rozkładu na ułamki proste, bo nie masz bladego pojęcie na ten temat.
29 sty 13:13