dowod
dowod: Dowieść, że liczba
√√7 − √5 jest niewymierna.
| | p2 | |
Czy wystarczy pokazać, że √7 − √5 = |
| nie jest spełnione, gdy p i q są względnie |
| | q2 | |
pierwsze? Czy trzeba to katować i pokazać również, że
√7 i
√5 są niewymierne?
29 sty 13:00
PW: Niewymierność √5 i √7 przyjmujemy jako fakt powszechnie znany.
29 sty 13:04
dowod: Okej, w takim razie to u góry jak rozpiszę wystarczy?
I teraz wprowadzić nowe zmienne i udowodnić niewymierność
√35?
29 sty 13:08
PW: Można. Ale można sprytniej:
(√7{−√5)(√7+√5)=2
Wynika stąd, że albo obie liczby w nawiasach są wymierne, albo obie są niewymierne.
Gdyby obie były wymierne, to ich suma 2√7 byłaby wymierna, co jak wiadomo nie jest prawdą.
Wobec tego obie liczby są niewymierne.
Odpowiedź: √√7−√5 jest niewymierna jako pierwiastek z liczby niewymiernej.
29 sty 13:18
dowod: Rozumiem wszystko oprócz tego, skąd bierze się suma 2√7.
29 sty 13:24
PW: (√7−√5)+(√7+√5)=2√7
29 sty 13:29
dowod: Okej, dziękuję za pomoc.
29 sty 13:30