Granica ciagu
GABOR: Chodzi o granice takiego ciagu, wychodzi nam 1/3 ale nie ma pewnosci, lf confirm.
29 sty 12:57
dowod: Nam? Powinno wyjść 0.
| 12 + ... + n2 | | | |
| = |
| = |
| n3 + 3n2 + 3n + 1 | | n3(1 + ...) | |
29 sty 13:04
GABOR: Czy jestes tego pewien?
29 sty 13:05
dowod: | | 1 | |
A jak wam wyszła |
| ? Pokaż obliczenia. |
| | 3 | |
29 sty 13:12
wredulus_pospolitus:
| | n(n+1)(2n+1) | |
licznik = |
| co możesz dowieść indukcyjnie |
| | 6 | |
29 sty 13:14
GABOR: No i teraz jest dobrze, wychodzi 1/3 o ile sie nie myle, dzieki wredulus!
29 sty 13:50