Zbieżność całek
Wektoria: Zbadaj zbieżność całki:
∞
1
b)
∞
1
c) 1
∫ x lnx dx
0
a) zbieżna z Abela?
b) zbieżna z Dirichleta?
c) rozbieżna? Muszę orzec, czy istnieje granica (i wynosi
∞), czy nie istnieje. Rozbieżna do
∞
Proszę o pomoc :cc
29 sty 12:18
Wektoria:
29 sty 13:22
jc: (a) rozbieżna, arctg rośnie, całka z 1/x jest rozbieżna
(b) zbieżna, możesz ławo policzyć wartość
(c) zbieżna, łatwo policzyć. wynik = 1/9
29 sty 13:35
Jerzy:
| | 1 | | x2 | | 1 | | 1 | |
c) 0∫1xlnxdx = [ |
| x2*lnx − |
| ]01 = − |
| − 0 = − |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
29 sty 13:41
Jerzy:
| | lnx | | 1 | |
b) = [− |
| − |
| ]1∞ = 0 − (−1) = 1 |
| | x | | x | |
29 sty 13:44
jc: Zamiast x ln x scałkowałem x2 ln x, stąd różnica.
29 sty 13:45