Znaleźć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji
Kasia: Znaleźć przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji:
f(x)=xe1/(x−2)
29 sty 11:34
Jerzy:
Potrafisz policzyć pochodną ?
29 sty 11:37
Kasia: Właśnie proszę o pomoc w tym zadaniu, bo dopiero rozpoczynam przygodę z pochodnymi

Jest jeszcze dalsza część −−> Znajdź granicę lewostronną funkcji w pkcie x0=2 narysuj wykres
funkcji. Odczytaj zbiór wartości funkcji
29 sty 11:41
Jerzy:
Dziedzina: R\{2}
Zaczniemy od pochodnej:
| | 1 | |
f'(x) = 1*e1/(x − 2) + x*e1/(x − 2)*(− |
| ) = |
| | (x − 2)2 | |
| | 1 | |
e1/(x − 2)(1 − |
| ) |
| | (x − 2)2 | |
Teraz szukasz miejsc zerowych pochodnej.
29 sty 11:46