zespolone równanie
kasienka: sprawdź: Arg[(1+i)
10]= π/2
nie wiem jak się za to zabrać jeśli mam 10 potęgę

trzeba rozłożyć? proszę o pomoc
29 sty 10:56
grzest:
1+i=√2eiπ/4
(1+i)10=25eiπ5/2=32eiπ/2.
Stąd
Arg[(1+i)10]= π/2.
29 sty 11:03
kasienka: a jak bym sobie rozłożyła [(1+i)2]5 = (2i)5 = 32 i to jest ok ?
29 sty 11:06
kasienka: i wtedy = 32(x +yi) = 32x + 32 yi ?
29 sty 11:08
Jerzy:
A dlaczego (2i)5 = 32 ?
29 sty 11:17
grzest:
[(1+i)2]5 = (2i)5
Tak też można ale jak zauważył Jerzy (2i)5≠32.
Masz wtedy
(2i)5=32i5=32i=32eiπ/2.
29 sty 12:03
Jerzy:
| | π | |
@grzest ... wprost: z = 0 + 32i , punkt leży na dodatniej cęści osi OY , czyli argz = |
| |
| | 2 | |
29 sty 12:04
grzest:
Oczywiście, masz rację.
29 sty 12:05
jc: O 11:06 było 32i, tylko ze spacją i bez przecinka po. Też w pierwszej chwili nie zauważyłem.
29 sty 12:18
PW: A to takie proste:
Arg(1+i)=45° (widać gdy naniesiemy liczbę (1+i) na płaszczyznę zespoloną).
Jak wiadomo potęgowanie liczby zespolonej zwielokrotnia jej argument, to znaczy
arg(1+i)10=10•45°=2•360°+90°,
a więc po redukcji
Arg(1+i)10=90°
29 sty 13:42
Jerzy:
Jak naniesiemy liczbę 32i , to też ładnie widać .
29 sty 13:51
PW: Korekta:
10•45°=
1•360°+90°
29 sty 13:53