12 | 12 | √7+√3 | ||||
a) | = | * | = | |||
√7−√3 | √7−√3 | √7+√3 |
12(√7+√3) | 12*√7+12*√3 | |||
= ) | = | |||
(√7−√3)(√7+√3) | √72−√32 |
12√7+12√3 | ||
4 |
√7−2√2 | √7−2√2 | √7−2√2 | ||||
b) | = | * | = | |||
√7+2√2 | √7+2√2 | √7−2√2 |
(√7−2√2)*(√7−2√2) | √72−2√2*√7−2√2*√7+8 | |||
= | = | |||
7−8 | −1 |
7−2√14−2√14+8 | 15−4√14 | |||
= | = 15+4√14 | |||
−1 | −1 |
12(√7+√3) | ||
a) dalej = | = 3(√7+√3) | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |