matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mógłby ktoś mi pomóc z podstawieniem tego szeregu do wzoru i obliczenie?
Dawidsfd:
∑ n=1 n
4
/4n!
29 sty 10:52
jc:
n
4
=n(n−1)(n−2)(n−3)+6n(n−1)(n−2)+7n(n−1)+n Dlatego
1
n
4
1
15
∑
n=1
∞
=
*(1+6+7+1)e=
e
4
n!
4
4
29 sty 11:05