oblicz przeciętną wysokość wygranej dla n = 15; p = 0,7; s = 10 Zł; x = 5
himils: zadanie jest takie:
n graczy bierze udział w rozgrywce polegającej na odpowiadaniu na serię pytań
p jest prawdopodobieństwem udzielenia poprawnej odpowiedzi na jedno pytanie
s to stawka w grze, gdzie pula P = n*s
każdy gracz który udzieli dobrej odpowiedzi na kolejne pytanie przechodzi dalej,
każdy który się pomyli − odpada z gry
x to ilość pytań z rzędu, na którą trzeba odpowiedzieć aby uczestniczyć w podziale puli
każdy gracz który odpowie na x pytań uczestniczy w równym podziale puli P = n*s
oblicz przeciętną wysokość wygranej dla n = 15; p = 0,7; s = 10 Zł; x = 5
29 sty 10:24