suma algebraiczna + wykaz
pasha: proszę o sprawdzenie czy dobrze
oblicz jesli x =
√5
(5−2x)
2 − 5(x−2)(x+2) = 25+4x
2−5x
2+20 = 45−x
2=45−5=40
oraz prosze o pomoc w rozwiazaniu i podpowiedź z jakich zasad korzysta sie przy tym dzialaniu:
Wykazac ze x=y
y=2
18−5*2
15−2
16
29 sty 10:21
Jerzy:
Pierwsze źle !
(5 − 2x)2 = 25 − 20x + 4x2
29 sty 10:25
6latek: Dla x
32= 2
5
8= 2
3
y= 2
15(2
3−5−2)
29 sty 10:27
Jerzy:
2)
| | 250*2−38 | |
x = |
| = 212 + 3 = 215 |
| | 2−3 | |
y = 2
15*(8 − 7) = 2
15
29 sty 10:40
pasha: w pierwszym rozumiem że wynik powinien wyjść 40−20√5 ?
29 sty 11:07
pasha: dziękuję
29 sty 11:16
pasha: a w pierwszym wynik jaki powinien być?
29 sty 11:47
Jerzy:
Tak, = 20(2 − √5)
29 sty 11:49