przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkty przegięcia
Aleks: wyznacz przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkty przegięcia funkcji: f(x)= e2x−3
29 sty 10:19
29 sty 10:21
wredulus_pospolitus:
| | e2 | |
Zapisz ponownie, tym razem użyj U zamiast u: |
| a nie e2x−3 |
| | x − 3 | |
Druga sprawa −−− w czym problem
29 sty 10:22
Aleks: | | e2 | |
dlaczego f'(x)= − |
| ? |
| | (x−3)2 | |
29 sty 10:25
29 sty 10:31
Jerzy:
Dla ścisłości:
| | a | | a | |
( |
| )' = − |
| *f'(x) |
| | f(x) | | (f(x))2 | |
29 sty 10:37
Aleks: a nie powinnam skorzystać ze wzoru na iloraz pochodnych ?
29 sty 10:41
Jerzy:
Nie "na iloraz pochodnych", tylko "pochodną ilorazu". Możesz i dostaniesz ten sam wynik.
29 sty 10:42
Aleks: | | e2 | | (e2)'*(x−3) − e2*(x−3)' | | e2(x−3)−e2 | |
( |
| )' = |
| = |
| , w którym |
| | x−3 | | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
miejscu robię
błąd?
29 sty 10:50
Jerzy:
(e2)' = 0 , bo to jest pochodna funkcji stałej.
29 sty 10:51
Jerzy:
Zapamiętaj:
| | 1 | | 1 | |
( |
| )' = − |
| *(f(x))' |
| | f(x) | | (f(x))2 | |
29 sty 10:53
Aleks: | | −e2*2x−6 | |
czyli f''(x)= |
| ? |
| | (x−3)4 | |
29 sty 11:02
Jerzy:
| | e2*2(x − 3) | | 2e2 | |
f"(x) = |
| = |
| |
| | (x − 3)4 | | (x − 3)3 | |
29 sty 11:05