monotoniczność, ekstrema
Aleks: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji: f(x)=xlnx
29 sty 10:17
wredulus_pospolitus:
No i na czym polega problem
29 sty 10:18
Jerzy:
D: x > 0
f'(x) = lnx + 1
teraz szukaj miejsc zerowych pochodnej
29 sty 10:20
Aleks: że nie wiem jak to zrobić? XD
29 sty 10:20
Aleks: no jak znajdę miejsca zerowe, narysuję wykres pochodnej to się zatrzymuję, bo nie wiem jak to
odczytać
29 sty 10:23
Jerzy:
lnx + 1 = 0 ⇔ x = ?
29 sty 10:32
Aleks: x = e−1 ?
29 sty 10:56
Jerzy:
OK. Czy pochodna zmienia znak dla tego argumentu ?
29 sty 10:58
Aleks: nie zmienia
29 sty 11:04
Aleks: czyli w tym punkcie jest wypukła?
29 sty 11:05
Aleks: nie zaraz to nie w tym XD
29 sty 11:05
Jerzy:
Zmienia, z ujemnego na dodatni, a więc funkcja z malejącej przechodzi w rosnącą,
czyli posiada w tym punkcie... ?
29 sty 11:11