Algebra z = -p{3} + i , z^{10}
Julka: Pomoże mi ktoś z tym zadaniem z algebry?
z = −√3 + i , z10
Z góry bardzo dziękuje za pomoc!
29 sty 09:40
Jerzy:
Zacznij od policzenia modułu |z| oraz ustalenia argumentu z.
29 sty 09:50
6latek: | | 1 | | −√3 | |
tgφ= |
| = |
| stad φ= 180o−30o= 150o |
| | −√3 | | 3 | |
cos150
o=
sin150
o=
29 sty 09:53
Julka: Jerzy, dziękuje Ci za odpowiedź i poradę.
A mógłbyś mi pomóc rozpisać ten przykład?
Bo na prawdę mam problem z liczbami zespolonymi ale jak zobaczę jedno rozwiązanie to będzie mi
dużo łatwiej to zrozumieć.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
29 sty 09:56
Jerzy:
|z| =
√(√3)2 + 12 =
√3 + 1 =
√4 = 2
| | 10*5π | | 10*5π | | π | | π | |
z = 210(cos |
| +sin |
| ) = 210(cos |
| + sin |
| ) = |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
= 210( |
| + |
| ) = 29(1 + √3) |
| | 2 | | 2 | |
29 sty 10:09
Ania: Dziękuje!
29 sty 10:24