Granica z arctgx/3x
Sabina: Granica z arctgx/3x
Z góry dziękuje za pomoc!
29 sty 09:11
Jerzy:
Dobrze byłoby podać, gdzie chcesz liczyć tą granicę.
29 sty 09:20
ABC: zakładam że granica w zerze bo nie piszesz tego
| | sinx | | tan x | |
wychodząc z limx→0 |
| =1 otrzymujesz limx→0 |
| =1 i dalej ( x=arc tg y) |
| | x | | x | |
| | y | | arc tg y | |
limy→0 |
| =1 , czyli również limy→0 |
| =1 |
| | arc tg y | | y | |
twój ułamek:
| arc tg x | | arc tg x | x | |
| = |
|
| |
| 3x | | x | 3x | |
| | 1 | |
wniosek z tego że granica wynosi |
| |
| | 3 | |
29 sty 09:22
6latek: Dla nieskonczenie malych funkcji rownowaznych α(x) − nieskonczenie male gdy x→0
arc tg(αx)≈ α(x)
29 sty 09:28